En klimatsmart reseguide till Paris/Berlin med barn

Som jag nämnt så tågluffade vi alltså runt i Europa under två veckor i juni i år. Vi reste Stockholm-Köpenhamn-Hamburg-Paris-Frankfurt-Berlin-Köpenhamn-Stockholm, och det var den perfekta semestern. Allt klaffade. Ingen stress, vi hann uppleva mycket, lagom långa tågresor, bra städer, trevliga boenden… Vi hade inte åkt tåg så långt förut så det var lite av ett test, men så här i efterhand önskar vi så klart att vi rest ännu längre och sett ännu mer eftersom allt gick så himla bra. Nästa gång ska vi tågluffa i en månad, minst!

Så här i efterhand återstå bara att skriva guider till hur man gör alla städerna tillsammans med barn. Sedan tidigare finns guiden till Paris här, och en guide till Köpenhamn skrev jag redan i vintras här.

Men nu ska det alltså handla om Berlin.

Det är en enorm skillnad mellan Paris och Berlin. Jag har aldrig tänkt på det förut eftersom jag aldrig besökt de två städerna efter varandra (eller ens under samma år), men efter trånga och lite hetsiga (men underbara) Paris var det faktiskt en lättnad att komma till Berlin med sina breda och folktomma gator, fantastiska restauranger och vegetariska/sockerfria/ekologiska matutbud.

Där man i Paris måste planera lekparksbesök så finns det lekparker överallt i Berlin (kanske inte i Kreuzberg då, men i Prenzlauer Berg och Friedrichshain). Det finns fontäner att blöta ner sig i och uteserveringar med gott om plats för barn. Det kändes lättare att ta det lugnt i Berlin än i Paris, vilket passade oss perfekt efter sex fartfyllda dagar i den franska huvudstaden. Berlin kräver mindre planering.

Vi rörde oss inte över särskilt stora områden, så den här guiden är fokuserad på Prenzlauer Berg, östra Kreuzberg, och lite Friedrichshain. Fyll gärna på med egna tips i kommentarerna!

Allmänna tips om Berlin:
Till skillnad från Paris så tror jag det funkar utmärkt att ha med sig barnvagn till Berlin. Breda gator, rulltrappor och spårvagnar gör att det finns väldigt lite hinder för en barnvagn att ta sig fram.
KONTANTER. Det är svårt att tro eftersom Tyskland känns ganska… affärsmässigt, men herregud vad dåliga de är på betalkort. Det är inte alls säkert att det går att betala med kort på restaurangen, kiosken, badhuset, museet eller vad det nu kan vara. Räkna med att de INTE gör det. Ta med kontanter! Och mynt. Det är inga problem att köpa biljett till spårvagnen i en biljettmaskin ombord på tåget, men du måste ha mynt. Tyskland, ni får gärna sammanstråla med oss andra i 2000-talet och börja använda betalkort i större utsträckning!
Åk tåg till Berlin. Det går alldeles utmärkt, och era barn kan bo kvar längre på jorden tack vare det eftersom ni inte förstör klimatet med en flygresa. På sommaren går det nattåg från Köpenhamn till Berlin, tips tips. Det innebär att man lätt tar ett dagtåg från Stockholm till Köpenhamn och sedan sover på tåget och vaknar i Berlin.

Boende:
Vi hyrde en lägenhet via Airbnb i Prenzlauer Berg.
Prenzlauer Berg är otroligt lugnt och stillsamt och faktiskt helt perfekt för att bo i med barn. Det finns många lekplatser och bra och varierat restaurangutbud. Airbnb kan vara väldigt fördelaktigt prismässigt, och jag tycker att standarden på tyska lägenheten är bra. Skönt också att ha mer utrymme när man reser med barn vilket man ju har i en lägenhet till skillnad från ett hotellrum.

Att se/besöka med barn:
Det finns ett märkligt och kul museum för barn i Prenzlauer Berg, MACHmit!. Det är inhyst i en gammal kyrka och man kan bland annat gå in i en jättestor livmoder, klättra runt i en galen labyrint, och göra olika typer av konstprojekt med inspiration från olika delar av världen. Det var lika delar konstigt och underbart. Aron gillade det massor!
Monbijou-badet. Ett litet, litet utomhusbad som är helt perfekt under varma sommardagar. Mitt i Berlin!
Volkspark Friedrichshain. Det finns minst tre lekparker inom det här parkområdet, plus stenelefanter som sprutar vattnet om det är tillräckligt varmt ute. Väldigt bra hängställe vid fint väder.

En del av mitt syfte med att åka till Berlin är för att äta Frühstück. ”Men vänta”, kanske du tänker nu, ”är inte Frühstück bara frukost på tyska?” Jo, säger jag då, fast bättre. Och man kan äta den hela dagen. Oftast beställer man in ett menyalternativ bestående av olika typer av bröd, ostar, omelett, sallad, grönsaker, marmelad, frukt, oliver, färskost… Till exempel, finns massa olika menyer att välja på. Mina favoritställen för Frühstück är Bar Gagarin i Prenzlauer Berg (åt där tre dagar i rad nu senast) och Salon Schmück i Kreuzberg. Båda har fantastiska vegetariska frukostar.

Koreanska Kimchi Princess i Kreuzberg. Att maten steks mitt på bordet är kul för hela familjen, de har prisvärda barnrätter, och jag älskar de små skålarna med kimchi och andra grönsaker som man beställer in till maten. Bra veggorätter! Nackdelen är att man måste vänta till efter 18 innan de börjar servera middag, kan vara svårt med småbarn.
I Friedrichshain ligger en ganska oansenlig restaurang med käk från ett lite ovanligt kök, nämligen Sri lankianskt (testa säga det högt, det är jättekul!). Den heter Sigirya, har väldigt många vegetariska rätter på menyn, och maten är så god att jag blir tårögd av att tänka på den. För jag är inte där, just nu, och äter den. Det torde finnas något för alla i familjen på menyn om man inte avskyr ris, nudlar, och alla former av curry.
Umami ligger granne med Bar Gagarin. Så om du äter en väldigt sen och lång frukost kan du släpa dig över gatan till Umami och käka middag där, för att senare gå vidare till Eiscafé Malibu som ligger vägg-i-vägg och avsluta med en jättegod smoothie eller en glass. Allvarligt talat så är Umami ett grymt lunch- eller middagsställe, och missa inte att testa deras alkoholfria drinkar som fick med beröm godkänt av hela familjen.
Salsabil är ett en kebab- och falafelkedja som serverar helt sjuuuuukt goda halloumisandwiches. Bra tips på sak att köpa med till lunch när man ska på utflykt.
Si An serverar jättefräsch vietnamesisk mat. Det jag tyckte var allra bäst var dock deras sockerfria milkshakes, gjorda på kokosmjölk och jordgubbar. Mmmm.

Handla:
Goo och Paul’s Boutique på Oderberger Str. Samma företag, men lite olika inriktningar på de här två butikerna som ligger på samma gata. Goo gillade jag, de sysslar bara med second handmärkeskläder. För okej priser dessutom.
Wertvoll. Affär med ekologiska kläder för både kvinnor och män. Låg jättenära vår lägenhet och perfekt för mig att fylla på underklädesförrådet i. Höhö.
Modern Graphics. Seriebutik där jag köpte anteckningsboken som numera är min konstdagbok för fem år sedan. Älskar seriebutiker och den här var grym!
Das Neue Schwarz. Second hand-butik som är väldigt välkurerad och därmed också dyr.
Humana Second Hand & Vintage. Motsatsen till Das Neue Schwarz – billig och har allt. Mycket 80-tal. Här kan man hitta fynd om man är villig att leta lite.
Hilly’s. Liten second hand-butik som har mycket barnkläder plus en del leksaker. Och damkläder.
d.nik. Åh, d.nik. Så mycket fina och ekologiska grejer för barn. Såg de två snyggaste paren skor jag någonsin sett i den här affären. Köpte också giftfritt nagellack till Aron här (något som han hade pratat om i ett par veckor). Dessutom hade de enormt fin papperstejp här.
Blev helt överlycklig när jag upptäckte att det fanns jättestora och välsorterade ekologiska matbutiker överallt i Berlin. Som den här som låg bredvid vår lägenhet. Köpte både smink och matcha-te här. Man får passa på!
Buchbox är en jättefin bokaffär som ligger bredvid Sigirya (se under Äta ovan). Även om de mest har böcker på tyska så är den värd ett besök. Jag blev av någon anledning helt besatt av stämplar på den här tågluffen, köpte en hel del sådana på loppis, men på Buchbox köpte jag alfabetsstämplar och de är fantastiska. Jag stämplade omslaget på Arons bok med dem, se här.
Det var det om Berlin! Fyll som sagt gärna på med egna tips, jag vill gärna hitta fler bra second hand-affärer, restauranger och utflyktsmål med barn.