En klimatsmartare reseguide till Paris med barn

Under lite mer än två veckor har vi tågluffat oss från Stockholm till Köpenhamn, Hamburg, Paris, Frankfurt, Berlin, tillbaka till Köpenhamn och så hem till Stockholm igen. Det var den bästa resan jag någonsin gjort – mitt nya livsmål är att konstant vara på tågluff och aldrig göra något annat. Så kär i tågluffslivet!

Vi stannade sex nätter i Paris och fyra nätter i Berlin. Så jag tänkte skriva egna inlägg med tips från de två städerna, och något kort om Frankfurt.

Sist jag besökte Paris var 2009 och då hamnade jag här tre gånger på ett år. Det var ett lite annat upplägg då, innan barn och innan jag fattat klimatkris och kemikaliehot. Mer barer och shopping. Fortfarande så sjukt mycket promenader att kroppen klarade den närings- och hälsomässigt usla (men mycket goda) maten som jag ofelaktigt intar varje gång jag kommer till Frankrike (hur mår fransmännen egentligen?).

Paris med barn var helt klart en annorlunda upplevelse. Det är inte automatiskt barnanpassat (som Berlin är, jag kommer till det). Mycket trafik, cigarettrök, smala smala trottoarer och långt att gå även om man åker så mycket tunnelbana som möjligt. Men om man planerar lite så blir det verkligen en fantastisk upplevelse för hela familjen.

Vad det gäller butiker så köper jag ju så lite nyproducerade saker/kläder som möjligt och besöker gärna loppisar och second hand-butiker. Boken Paris Style Guide var till stor hjälp med att hitta de bästa och knasigaste butikerna och några av tipsen här kommer från den boken. Jag tror att min utgåva är tryckt 2014, och en handfull butiker/restauranger som det tipsas om i boken hade hunnit stänga. Paris känns väldigt föränderligt på det sättet, medan alla gamla favoriter som vi återbesökte i Berlin (vi reste hit i mars 2011) fanns kvar så här fem år senare. Så kolla gärna lite Google/Google Maps innan du drar iväg till något tips om du läser den här guiden om ett tag, det är inte säkert att saker och ting ligger kvar där de låg.

Allmänna tips om Paris:
Det mest prisvärda ressättet när man väl är på plats i Paris verkar vara att köpa ett Navigo-pass. Vi betalade EUR 21,50 för en vecka per vuxen, plus runt EUR 5 för själva passet. Och så behövs ett foto (av typen passfoto/fotoautomatsporträtt) till kortet. Har man ett sånt hemma från senaste körkorts- eller passfotograferingen är det smart att ta med, annars får man fixa det på plats i fotoautomat. Man åker helt obegränsat i 3 zoner med kortet.
Paris är otroligt STORT. Jag glömmer bort det hela tiden. Det är smart att planera sina dagar efter områden och liksom hålla sig där tills man avverkat det när man reser med barn. Ett par av våra dagar åkte vi lite för mycket fram och tillbaka mellan Saint-Germain och Marais för att leka här och äta lunch där och sedan se något här och det åt upp massor av tid.

Det som tar längst tid och är jobbigast när man har barn med sig och ska röra sig runt i stan, är byte av tunnelbanelinjer. Det kan vara långt att gå mellan olika linjer på samma station, så det kan vara smartare tidmässigt att åka lite länge och byta mindre mellan olika linjer. Vi planerade oftast så att vi till exempel gick till en station lite längre bort eller åkte längre för att bara behöva göra ett byte istället för flera.

Det här kanske inte funkar för alla, men: lämna vagnen hemma. När vi gick 90 trappor upp från en tunnelbanestation i Montmartre med sonen i selen så undrade jag hur man skulle gjort om man hade barnvagn. Det finns hissar endast i undantagsfall och rulltrappor ibland (jätteibland).

Boende:
Min man hittade ett bed and breakfast som passade oss perfekt. Det ligger lite utanför stadskärnan, i fina området Asnières-sur-Seine, och heter Clos des Colombes. Paret Lola och Yousef har inrett två stora rum i sin trevåningsvilla till bekväma hotellrum. Lola fixar jättegod fransk frukost på morgonen, det finns en vacker trädgård utanför huset som man gärna får vara i, och de har för närvarande två hundar, fem hundvalpar, två katter, höns och vita duvor. Ett riktigt drömboende för sonen, med andra ord. Det var enormt skönt att komma till ett lugnt område efter långa dagar inne i stan, sonen fick låna leksaker och leka med hundvalpar, och vi fick väldigt bra nattsömn just eftersom det är så tyst. Underbart.

Att se/besöka tillsammans med barn:
Père Lachaise-kyrkogården är både stillsam och häftig. Till och med sonen uppskattade besöket där. På vissa av gatorna inne på kyrkogården kör bilar så man får fortfarande hålla koll, men det finns många små stigar där man kan ströva runt och titta på vackra (och kända) gravar. Jim Morrisons grav är alltid en upplevelse, hit vallfärdar fortfarande fansen och lämnar små souvenirer – de märkligaste är tuggade tuggummin (!) och gamla hårsnoddar.
Jardin de Luxemburg är ett absolut måste. Jag vågar slå vad om lekplatsen här är Paris bästa. Det kostar en liten slant att gå in i själva lekplatsen (runt EUR 2,5 för barn och EUR 1,2 för vuxna) men det är det värt. Tror den kan roa 1-åringar så väl som 8-åringar.

Det är ett extremt överslag av svenska familjer här så misstänker att det är ett välkänt tips. På helgerna kan man hyra minisegelbåtar som man får styra med en pinne i fontänen, och så finns det ponnyridning (kanske inte jämt, men när vi var där på en lördag i alla fall).

Jardin d’Acclimatation. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det här stället, men det är definitivt en upplevelse för barn. Om man åker till tunnelbanestationen Porte Maillot, så får man gå en bit, men sen kommer man fram till en liten tågstation där man kan ta tåget in i parken som är en blandning mellan en stor lekpark, nöjesfält och djurpark. Vi var där på en fredag i juni och det var så tomt att det kändes lite som en zombieinvasion hade skett. Mycket var således stängt av de restauranger och caféer som finns på området (det fanns inga crêpes att köpa, min skräck), men sonen åkte nån karusell som han tyckte var jättekul i alla fall och så lekte vi i en rolig och fin lekpark. Är säkert mer livat på helgerna. Det kostar i alla fall inte alls mycket att ta tåget och betala inträde till parken. Söder om parken breder Bois de Boulogne ut sig med skogsstigar och vattendrag och det kanske är en roligare och mindre plastig utflykt? Bra för picknick på sommaren men även trevligt på vintern om man vill ha det lite lugnare ett tag!

Lekplatsen i La Villette.

La Villette är en annan jättepark i nordöstra Paris, som bland annat inrymmer Paris tekniska museum. Här finns enormt mycket utrymme att springa runt på. Det finns också en massa röda stålkonstruktioner som man kan klättra upp i, en lekpark, vatten, skulpturer, utegym för de vuxna… Perfekt för picknick men värd ett besök även på vintern. Museet är också väldigt bra, kanske synnerligen för lite äldre barn.

104 Paris är ett kommunalt kulturhus där det finns en bokhandel, second hand-butik, utställning, möjlighet att träna dans (vilket många gör), och ett lekrum där barn upp till 5 år kan hänga tillsammans med sina föräldrar och plaska med vatten, läsa böcker, leka med leksaker och rita. Bra tips för regniga dagar. Man kan kolla på deras sajt vad som är på gång, ibland har de festivaler och annat kul för sig. Helt gratis är det också!

Rue Montorgueil är en riktig toppengata tycker jag. En bra utflykt är att börja på Rue du Nil och käka lunch på Frenchie To Go (se nedan). Sedan promenera Rue Montorgueil ner. Det finns massor av restauranger, caféer, och butiker här (till exempel ett fromageri – klart man vill besöka en hel butik dedikerad bara till ost!). Vi stannade för fin-crêpes och gott iste på restaurangen Le Compas där vi också kollade lite på Sverige – Italien-matchen (eftersom vi passande nog var i stan under EM-gruppspelet). Så där har ni ett toppentips till nästa gång ett stort fotbollsmästerskap utspelar sig i Frankrike, hehe.

Hemliga och mindre hemliga passager blev lite av ett tema för den här resan. Efter Rue Montorgueil så besökte vi Rickshaw (se nedan) i Passage du Grand Cerf som ligger precis i närheten, gick igenom hela passagen och in i nästa passage rakt över gatan: Passage du Bourg l’Abbé. Efter det sneddar man upp på Rue de Turbigo och där kan man smita in på hemliga Passage de l’Ancre och gå rakt igenom den. Jättemysig! Man kommer ut på Rue Saint-Martin som leder en hela vägen ner till Centre Pompidou, ett annat bra tips om vädret är dåligt. De verkar ha bra barnaktiviteter också, kolla deras hemsida!

Andra passager: Passage Jouffroy, där Pain L’epices ligger (se nedan). Och sedan kan man gå rakt över Boulevard Montmartre och ta Passage des Panoramas. Där finns en massa fina små butiker och en restaurang som ser ut som en tågvagn. Dit ska jag ta med Aron för att äta någon gång.

Frenchie To Go. Eller någon av de andra restaurangerna/butikerna som tillhör Frenchie-familjen och ligger på Rue du Nil. Frenchie To Go serverar amerikansk frukostmat ungefär, ska jag förvarna om. De har lobster rolls på menyn vilket är allt som krävs för att få mig på fall. Väldigt mysigt ställe. Lekplats i närheten: Den närmsta jag kan komma på är lekplatsen vid Les Halles. Det är en bit därifrån till Frenchie, men kanske kan lockas med efter maten?

Le Marché des Enfants Rouges. Matmarknad med anor från 1600-talet. Här finns alla möjliga typer av kök. Restaurangen som serverar couscous (den bästa jag ätit!) rekommenderas varmt. Vi käkade även dessert på en kreolsk restaurang och drack deras alkoholfria drinkar. Så otroligt trevlig personal och överhuvudtaget en jättehärlig matupplevelse. Lekplats i närheten: I parken som ligger lite längre upp på samma gata om Le Marché des Enfants Rouge finns en liten fin lekplats. Parken är jättevacker, bra ställe att ta en paus på.

La Bascule. Vi åkte karusell och gick alla trappor upp till Sacre Cœur, och medan vi var inne i kyrkan så började det ösregna. Vi letade tappert i regnet efter en restaurang i Montmartre som INTE skulle vara någon av de värsta turistfällorna, och vi hittade den här. Maten var helt fantastisk. Killen som jobbade i baren och serverade var ett riktigt proffs och om jag skulle gå tillbaka till någon restaurang i Paris så skulle jag gå till den här direkt. Lekplats i närheten: Jag föreslår karusellen nedanför Sacre Cœur här, plus att det finns en miniklätterställning precis bredvid, eller Square de la rue Burq.

Precis utanför ingången till Le Marché des Enfants Rouge så ligger det en helt vanlig fransk restaurang som heter Café Charlot. Men jag tycker ändå att den utmärkte sig. Vi beställde in pommes, gravlaxbricka att dela på, och avokadohalvor med vinägrett. Så gott, och fräscht (minus pommesen, men de var några av de bästa pommesen jag ätit i Paris). Lekplats i närheten: Se ovan (Le Marché des Enfants Rouge). Kliver man av vid Filles du Calvaire-stationen så finns ett pyttelitet klättertorn när man kommer upp från tunnelbanan.

Chantelivre. Bokaffär som nästan uteslutande har barn- och ungdomsböcker. Men utbudet av franska barnböcker i Sverige är inte jättestort, så det här var en helt klockren butik. Det känns som att de har alla barnböcker som givits ut på franska. Vi köpte jättemånga böcker här. De två här ovan köpte jag speciellt för att de var så fina – Parisboken är stor succé eftersom man känner igen så mycket som han sett i staden i den. Lekplats i närheten: Behövs inte, ta med barnen! Om man vill shoppa själv är ett tips att ena föräldern stannar i Jardin de Luxemburg med barnet/barnen.

Rickshaw. Två butiker i samma passage, som har gamla indiska grejer. Allt från möbler till lampor, krokar, stämplar, statyer, flaskor… Underbar butik, och bra priser! Lekplats i närheten: Les Halles.

Le bonbon au Palais. Antagligen Paris finaste godisbutik som har godissorter från hela Frankrike, i glasburkar och vackra påsar. Mer gamla Sandra som gillade pasteller och kitsch än nya Sandra som gillar ekologiskt och gammelmodigt, men ändå kul att se. Ska man ändå köpa godis kan man lika gärna göra det stilfullt. Plus kul att testa riktigt franskt godis. Lekplats i närheten: Finns en rakt över gatan i Square Paul Langevin.

Pain d’epices. När jag stod och kikade på en av miljarder gamla dockskåpsmöbler (säkert en vedspis eller nåt) så kom affärsinnehavaren fram och sa att jag skulle säga till om jag inte hittade något eftersom allt inte finns framme i butiken. Jag tror man kan hitta vad man än söker i miniatyrväg här. Jag köpte ett litet jättefint trätåg som han tyckte så mycket om, och som vi tyvärr glömde på en restaurang i Frankfurt några dagar senare. Blev ingen Parent of the Year Award den dagen. Lekplats i närheten: Barnen vill nog hänga med hit, tänker jag.

Au Petit Bonheur la Chance. En butik som har allt tror jag, och det mesta verkar vara från 60-talet. Både oanvänt och begagnat. Fina tygband på metervara, gamla kökshanddukar med tryck, pennor, bokmärken, stämplar, barnböcker, ringar, klockor, skrivböcker, burkar, masker, miniskyltar, ikonbilder, pappersblommor, ooooch så vidare. Den här butiken tyckte jag bäst om, helt fantastisk och så sprängfull med grejer att man i princip får både krypa och klättra för att inte missa nåt (men man missar massor ändå). Ligger rätt bra prismässigt tycker jag. Lekplats i närheten: Jardin de la Cité Internationale des Arts har en liten lekplats.

På samma gata som Au Petit Bonheur la Chance ligger EW, en liten antikbutik med så fina saker att jag ville köpa hela butiken. Gamla slitna plåtburkar, dockor, minibyråer, smycken, lösa parfymetiketter… Problemet är att det är en ganska/väldigt dyr butik, men samtidigt förstår jag priserna eftersom det är en extremt välkurerad butik. Värd ett besök vare sig man köper något eller ej! Lekplats i närheten: Se Au Petit Bonheur la Chance.

Kiliwatch. Klädbutik som påminner väldigt mycket om Urban Outfitters och som har en avdelning med utvalda second hand-kläder. 21-åriga Sandra och Ruben älskade den här butiken (men inte så mycket nu), anledningen till att den får vara med här är att de har jättefina gamla kimonos (både långa och korta). De är ganska dyra. Men om du tänkt lägga en slant på en sådan är det här ett bra ställe att kolla in. Billigare gamla kimonos finns på Tilt Vintage på Rue Saint-Placide – men utbudet är sämre. Kan vara värt att se efter här först om du råkar vara i Saint-Germain. Lekplats i närheten: Les Halles (Kiliwatch) och Jardin du Luxemburg (Tilt Vintage).

Tombées du camion. Finns två butiker: en i Montmartre, en på Les Puces. Les Puces betyder bokstavlingen ”lopporna”, men det här är ingen loppmarknad utan en antikmarknad – en dyr sådan. Måste upplevas oavsett! Tombées du camion har högar av allt möjligt gammalt/begagnat: dockögon, ringar, leksaksfiskar, medicinflaskor, ringklockor till cyklar, plastglasögon med låtsasmustacher, minieiffeltorn… Men åtminstone Les Puces-butiken är så överdrivet dyr. Har inte varit i den andra, kanske är priserna bättre där. Är ändå värd att besöka för den är så knasig och fin! Lekplats i närheten: På Les Puces får nog barnen helt enkelt hänga med, i Montmartre Square de la Rue Burq.

Det var det om Paris! Om någon har andra tips så tar jag gärna emot dem, jag hoppas att jag får åka tillbaka väldigt snart (man kan ju alltid drömma)!